Zdjęcie z Eko-warsztatówW dniu 22 czerwca uczniowie klasy V i VI brali udział w warsztatach realizowanych w ramach projektu pt. Zawartość azotanów i azotynów w warzywach z różnych typów rolnictwa. Wspólna akcja edukacyjna.

Azotany to grupa związków chemicznych.  Znajdują się one w nawozach (naturalnych jak i sztucznych), dlatego są obecne w owocach i warzywach. O ile samo występowanie azotanów w produktach spożywczych jest całkowicie normalne, o tyle ich nadmiar jest szkodliwy. W organizmie człowieka azotany przekształcają się w azotyny, które mogą się przyczyniać do powstawania nowotworów, zaburzeń układu nerwowego, zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, nadciśnienia, choroby Alzheimera i innych schorzeń.

Podczas zajęć uczniowie mogli dokonać pomiaru stężenia azotanów m.in. w cukinii, pomidorach, ziemniakach, ogórkach zakupionych w supermarkecie oraz mających etykietę BIO. Pomiarów dokonywali za pomocą specjalnego miernika oraz pasków wskaźnikowych. Otrzymane wyniki wykazały, że najwięcej azotanów mają podziemne i leżące tuż nad ziemią części roślin.

Aby ograniczyć ilość azotanów w pożywieniu, pamiętaj o tym, aby dokładnie myć warzywa i owoce!!!