Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zarówno to spożywane w domu, jak i to przynoszone do szkoły lub pracy. Istotne jest też to, jakie produkty znajdą się na śniadaniowym stole. Z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu kawał tortu zjedzony w porannym pośpiechu.
Zdrowe nawyki trzeba wpajać od najmłodszych lat, dlatego realizujemy co roku szkolny program edukacji zdrowotnej „10 kroków do zdrowego odżywiania” pod hasłem „Kolorowe wyzwanie –  nasze drugie śniadanie”. Raz w miesiącu uczniowie jedzą ze swoimi wychowawcami śniadanie, w którym dominują zdrowe produkty w wybranym kolorze. Zarówno dzieci jak i nauczyciele dbają też o odpowiednie barwne elementy w ubraniu. W tym roku szkolnym zjedliśmy we wrześniu śniadanko pomarańczowe, w październiku fioletowe, w listopadzie czerwone, a w grudniu białe.

Miłosława Nowak