Jesienią, jesienią sady się rumienią,
czerwone jabłuszka pomiędzy zielenią.
Maria Konopnicka
Zawitała do nas jesień z bogactwem owoców. Najpopularniejszymi z nich są jabłka. Zawierają one witaminę A, B, C, E, K, kwas foliowy, mangan, żelazo, potas, fosfor, miedź, polifenole, pektyny. Chociaż niektórych pierwiastków jest w nich niewiele, to skumulowane w owocu wykazują właściwości zdrowotne. Jabłka wpływają na odporność organizmu, trawienie, zmniejszają ilość cholesterolu oraz ryzyko wystąpienia miażdżycy, pomagają w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II, wpływają pozytywnie na wygląd skóry.
28 września obchodzony jest „Światowy Dzień Jabłka”, w związku z tym w naszej szkole nie mogło dzisiaj zabraknąć tych zdrowych owoców. Uczniowie oddziałów przedszkolnych i klas I–VIII pod opieką wychowawców wyczarowali z jabłek różne pyszności, a niektórzy zjedli je, jako zdrowe przekąski na II śniadanie. Na stołach królowały jabłka pieczone, mus, sok, kanapki z dżemem, racuchy, szarlotka oraz przepiękne dekoracje. Dodatkowym akcentem tego dnia był element stroju w kolorze czerwonym, przypięte jabłuszko lub ubranie z nadrukowanym owocem.
Jabłka wpływają korzystnie na nasze zdrowie i urodę. Powinniśmy je jeść każdego dnia!
A. Gryglak-Bigos