Dzień Popcornu to kolejny radosny powód do świętowania. Według kalendarza świąt nietypowych przypada 19 stycznia. Prażona kukurydza, z angielskiego popcorn, przysmakiem była już niemal 7 tysięcy lat temu w Peru.

A wiecie, czemu żółta, nieduża kuleczka puchnie i wybucha? Ziarenka specjalnego rodzaju kukurydzy wsypane są do woreczka, który skupia promieniowanie. W środku w czasie podgrzewania robi się bardzo ciepło i przy około 190 stopniach zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, woda zamienia się w parę, łupinka nie wytrzymuje ciśnienia i słyszymy charakterystyczny wybuch. To, co zjadamy ze smakiem, to masa skrobiowo-białkowa. Niby nic a daje tyle radości. 😉

19 stycznia w naszej szkole włączyliśmy się w obchody Dnia Popcornu. Już od samego rana w całej szkole unosił się wspaniały zapach, który zachęcił wszystkich do zakupu przekąski dostępnej w różnych smakach. Uczniowie i przedszkolaki chrupali popcorn w znakomitych humorach. Dzień upłynął nam wszystkim w wesołym i „pysznym” nastroju. 😉

Marcin Arendarczyk