Przysmak, który lubią dzieci jak i dorośli to CZEKOLADA. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, a oto kilka informacji na temat tego smakołyku.
Główny składnik czekolady – kakao, a w zasadzie kakaowiec pochodzi z Ameryki Południowej. Nasiona kakaowca pierwotnie były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych członków społeczności, który wykorzystywany był także podczas modlitw i rytuałów. Przygotowywany był z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chili bądź z kukurydzą.
Do Europy nasiona kakaowca trafiły dzięki hiszpańskim konkwistadorom. Uwagę na nasiona kakaowca zwrócił Hernán Cortés w 1518 roku, jednak dopiero w XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które zostały zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru, tworząc swego rodzaju kakao. To jako pierwszy Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady.
Przedszkolaki z grupy Sówek miały w tym dniu baaaaardzo słodki dzień. Najpierw oglądnęły króciutki film o tym, jak powstaje czekolada. Dzieci dowiedziały się, gdzie uprawia się kakaowiec. Poznały różne rodzaje czekolady. Nauczyły się piosenki „Czekolada”. Wykonały pracę plastyczną i najlepszym punktem dzisiejszego dnia była degustacja czekolad.
D. Moś